Hermien Koen

Tekeningen  Schilderijen

Hermien Koen

Kleurrijk en impulsief

Hermien Koen (1957) woont en werkt in Leeuwarden.

Van 1975 tot 1984 studeerde ik theologie aan de Theologische Universiteit te Kampen en werkte daarna als catecheet en jeugdwerkconsulent in de protestantse kerk. Zo’n 10 jaar later verlegde ik de aandacht naar de beeldende kunst. Voor mensfiguren gebruik ik soms houtskool, maar meestal een combinatie van acrylverf, water en aquarelkrijt op papier. In korte standen naar levend model ontstaan series waaruit ik de beste tekeningen selecteer. De stillevens zijn uitgevoerd in acryl of in gemengde technieken op doek. Als uitgangspunt stel ik een stilleven samen op mijn favoriete tafeltje in het atelier.

Bloot aan de basis

Een naakt schilderen of tekenen blijft iets bijzonders. Het is de basis van modeltekenen, zoiets als kracht - of duurtraining voor een sporter. De directheid van het weergeven van een naakt lichaam, ontdaan van alle houvast en extra’s vereist wat van je techniek. Maar ook kwetsbaarheid, suggestie en atmosfeer hechten zich aan dit onderwerp anders. Ik vind het mooi om daarmee om te gaan.

Naakt

Kijkje in de ziel

Al een aantal jaren boeit het me om vrouwen, wanneer ze voor me poseren, samen met hun handtas - als een soort ‘duo’- in beeld te brengen. Hoe mensen verkiezen hun handtas vast te houden, kan mijn  fantasie in gang zetten over hoe ze zich verhouden tot hun ‘bagage’. De handtas wordt door vrouwen gekoesterd, soms getorst, vastgeklemd of voor lief genomen.

Vrouw met handtas